Mecenaat

"Hoe kan ik in zo groot mogelijke vrijheid bestaan?" Het antwoord op die vraag ligt besloten in het mecenaat.

 

Het mecenaat bestaat al vele honderden jaren. We kennen het in de vorm waarbij machtige rijkelui hun favoriete kunstenaar financieel onderhouden. Lorenzo de Medici deed het voor Michelangelo, Charles I van Engeland deed het voor Antony van Dyck, Gertrude Stein deed het voor Picasso en Peggy Guggenheim deed het voor Jackson Pollock. In ons land deed Helene Kröller-Müller het voor Bart van der Leck en als Vincent van Gogh de financiële steun van broer Theo niet had gehad...

Nu beweer ik beslist niet dat mijn werk kan tippen aan dat van Michelangelo of Van Gogh. Net zoals jij waarschijnlijk niet zo rijk bent als Charles I of Peggy Guggenheim. Dat weerhoudt mij er niet van om mezelf beeldend kunstenaar te noemen. En het feit dat jij geen multimiljonair bent (vergis ik me?) hoeft jou er niet van te weerhouden om jezelf tot mecenas uit te roepen. Iederéén kan namelijk mecenas zijn.

 

Als mecenas doneer je vrijwillig elke maand een kleine bijdrage. Van dat geld leef ik, maak ik, besta ik.

Deelname aan het mecenaat is een keuze, jouw keuze, geheel vrijwillig. Meedoen betekent schenken zonder voorwaarden.

Onvoorwaardelijk wil zeggen zonder er iets voor terug te verwachten. Wat niet betekent dat mecenas-zijn je niets brengt. Elke mecenas ontvangt bij aanvang een klein welkomstgeschenk en jaarlijks een verrassing.

Waarom wordt iemand mecenas?

Het antwoord op die vraag is even gevarieerd als de mecenassen zelf. Ieder heeft zo zijn eigen beweegreden om een steentje bij te dragen. Zelf zeggen mijn mecenassen er dit over:

"Ik doe mee omdat ik stiekem stikjaloers ben op Anne: een ideaal hebben en het realiseren. Zoveel creativiteit en zoveel lef, heerlijk!"

Heleen, Delft

"In een maatschappij waar bijna alles draait om geld, vind ik het dapper dat er mensen zijn die uit deze cirkel stappen en daadwerkelijk durven te kiezen voor wat écht belangrijk is. Anne laat zien hoe een leven met weinig (of zonder) geld eruit ziet en dat er meer mogelijk is dan je denkt. Anne opent ogen, deuren en deelt vrijuit haar bevindingen. Het is bijzonder deel te mogen uitmaken van dit proces en te zien wat voor fantastische dingen eruit komen."

Sanne Heymann, Veenendaal 

"Anne van Dalen en basisinkomen, beiden synoniem voor vrijheid. Iedereen wil vrijheid, geen discussie over mogelijk. Waarom ik zo graag meedoe? Vrijheid, mensen, vrijheid. Ik hou zo van vrijheid. Later, als het basisinkomen voor ons allemaal eenmaal een feit is zullen we ons de pioniers herinneren aan wie we deze nieuwe vrijheid te danken hebben: vrije mensen zoals Anne." 

Peter de Kock, Oosterhout

"Ik zou willen dat het basisinkomen al de gewoonste zaak van de wereld was zodat energie gestoken kan worden in belangrijker dingen dan continu verantwoording af te moeten leggen aan de overheid als je toevallig niet in het 'normale arbeidsproces' kunt of wilt meedraaien. Daarom steun ik Anne."

Pieter Musterd, Den Haag

"Mijn reden om deel te nemen is dat ik het belangrijk vind dat er mensen zijn zoals Anne. Die maken onze samenleving net een beetje mooier. Inspireren door stil te staan bij de dagelijkse gang van zaken. Af te vragen, na te denken. Niet iedereen kan wat Anne kan, dat hoeft ook niet, maar gewoon eens stilstaan en zien wat er nog meer kan... wat er mogelijk is. Dat is wat ik er uit haal en van Anne terugkrijg. Ik vind dat hartstikke mooi."

Paulien Brussee, Philippine

"Ik doe mee omdat ik me prettig voel als ik van aardige mensen in mijn omgeving blije mensen maak. Niet omdat geld gelukkig maakt, maar omdat het fijn is als diegene zich er dan minder zorgen over hoeft te maken."

Willemijn Luijt, Den Hoorn


Leven van kleine giften is niet eenvoudig, want je hebt er veel nodig. Deelnemers aan het mecenaat dragen maandelijks bij. Een alternatieve manier om je steun kenbaar te maken is door middel van een eenmalige donatie. Via onderstaande knop is dat makkelijk geregeld. Als vanzelf ontvang je van mij een e-mail met de benodigde gegevens. Je maakt me nu al blij!