De Outsiders - VPRO televisie - 2019 - 40 min.

Tim den Besten gaat op bezoek bij mensen die geen 'normale' baan willen en zichtzelf op andere manieren onderhouden. Hij ontmoet Danny die leeft van welvaartsresten, Louis de straatmuzikant en Anne ...


Wie gaat dat betalen? - Zwijgen is geen optie - 2020 -  68 min.

Interview met Frans de Clerck - oprichter van de Triodos bank - over ethisch bankieren.

Bron: zwijgen is geen optie.


De vrijheid, niet het geld - Zwijgen is geen optie - 2018 -  35 min.

Interview met Josse de Pauw over de plaats van kunst in onze samenleving, over macht, over twijfel en over zoeken naar verschillen in plaats van gelijkenissen. Leer over de arena van de kunsten, over een kunstenaar die vlak achter zijn kunst zit en over de beste uitvinding aller tijden: de stoel.

Bron: zwijgen is geen optie.


The century of the Self (De eeuw van het Ego) - Adam Curtis - 2002 - 234 min.

Britse documentaire-serie (4 afl.) over het werk van Sigmund Freud, Anna Freud en public relations consultant Edward Bernays.


97% Owned (waar komt geld vandaan) - Michael Oswald - 2012 - 130 min.

Wanneer geld zo ongeveer alle activiteiten in de wereld bepaalt, is het essentieel om te begrijpen hoe het werkt. Toch worden eenvoudige vragen vaak over het hoofd gezien, vragen als: waar komt geld vandaan? Wie schept het? Wie bepaalt hoe het gebruikt wordt? En wat zijn de gevolgen voor miljoenen gewone mensen als geld en het financiële systeem onderuit gaat?


Hoe de rijken rijker worden, geld in de wereldeconomie - DW - 2017 - 42 min.

Stijgende vastgoedprijzen, negatieve rentestanden en groeiende beurshandel - de rijken worden rijker. Welke gevaren schuilen daarin voor de gemiddelde burgers?


FAIRONOMICS luidt de titel van deze (Duitse) publicatie waar ik een kleine bijdrage aan mocht leveren. Het boek handelt in acht hoofdstukken over een eerlijke economie en hoe je daar zelf stappen in kunt zetten. Informatie over Faironomics en hoe je het boek kunt bestellen vind je op de gelijknamige website faironomics.de.


Meneer Dekker heeft genoeg. Een klant van de Jumbo supermarkt in Stadskanaal mocht gratis boodschappen doen. 'Graaien!', zou je denken, maar hij pakte het compleet anders aan.

Lees het artikel hier: dagblad van het noorden.


Het best bewaarde geheim van het kapitalisme. David Graeber in een interview met Anne-Sophie Moreau over bullshit banen en klotewerk, over het scheiden van werk en levensonderhoud en over basisinkomen. Lees het artikel hier: medium, philonomist.


The price we pay - Harold Crooks - 2014 - 93 min.

Documentaire over de geschiedenis en hedendaagse realiteit van belastingontwijking door grote bedrijven; wegsluizen van winsten via belastingparadijzen maakt dat overheden biljoenen aan belastinginkomsten mislopen.


De macht van de rating agencies - Martijn Kieft - VPRO Tegenlicht - 2012 - 60 min.

"Het is gewoon koffiedik kijken. Het geven van een kredietbeoordeling aan een land is niets anders dan een raadspelletje." Jerome Fons, voormalig directeur Moody's.

De rating agencies, of kredietbeoordelaars, zijn niet uit het nieuws weg te denken. De laatste tijd vliegen de 'downgrades' van vooral Europese landen en bedrijven ons om de oren. Met als gevolg onrustige financiële markten en overheden die financieel nog verder in de problemen komen. Het verlagen van een kredietbeoordeling van een land kan zulke grote gevolgen hebben dat regeringsleiders, als hun kredietbeoordeling in het geding is, soms smekend aan de telefoon hangen bij de kredietbeoordelaars.


De biecht van de bankier - Jos de Putter - VPRO Tegenlicht - 2014 - 50 min.

Duitse topbankier schetst, van binnen uit, een beangstigend beeld van de megalomane macht van de banken.


Boom Bust Boom - Bill Jones, Terry Jones, Ben Timlett - 2016 - 72 min.

Wat krijg je als je een hoogleraar risicomanagement een film laat maken samen met Monty Python-lid Terry Jones over financiële crises? De zeer leerzame, begrijpelijke en komische documentaire Boom Bust Boom. 

In Boom Bust Boom vertellen o.a. Nobelprijswinnende economen Robbert Shiller, Paul Krugman en Daniel Kahneman waarom economische crashes blijven gebeuren en welke rol het economieonderwijs kan spelen om deze in de toekomst te voorkomen. Zware kost? Niet als je het samenvoegt met animaties, poppenspel en Monty Python-achtige humor.