veelgestelde vragen

je geld of je leven

Wat is je geld of je leven?

Je geld of je leven is een experimenteel conceptueel kunstwerk dat samenvalt met mijn dagelijks leven en mijn bestaan als kunstenaar. Deelnemers aan je geld of je leven maken mogelijk dat dit kunstwerk (ik dus) in zo groot mogelijke vrijheid kan bestaan. Ze doen dat door een financiële bijdrage van €10 per maand.

Wat kost dat?

Een jaar meedoen kost €10 per maand oftewel €120 per jaar. Je geld of je leven heeft telkens een looptijd van 1 jaar. Na dat jaar kun je besluiten om opnieuw mee te doen voor weer een jaar. Je mag meedoen zolang je wilt.

Waarom doen mensen mee aan je geld of je leven?

Elk van de deelnemers heeft zijn/haar eigen reden om mee te doen. Lees hier wat enkele deelnemers erover vertellen.

Waar kan ik me aanmelden als deelnemer aan je geld of je leven?

Geweldig! Reuze tof dat je wilt meedoen. Aanmelden is eenvoudig: mail ja, ik doe mee naar jegeldofjeleven@xs4all.nl. Zodra ik je mailtje ontvangen heb stuur ik je bericht met de benodigde informatie. Alvast bedankt!

Je geld of je leven start elk jaar in mei. Kan ik ook op een ander moment instappen?

Ja hoor, geen enkel probleem. Je kunt op elk moment besluiten om mee te doen. Uitgaande van een periode van 12 maanden.

Kan ik mijn jaarbijdrage in één keer vooruit betalen?

Ja dat kan. In plaats van de maandelijkse overschrijving van €10 maak je bij de start €120 over voor het hele jaar.

Kan ik eenmalig doneren?

Jazeker. Alle schenkingen zijn welkom. 

Hoe beëindig ik mijn deelname aan je geld of je leven?

Er is geen opzegtermijn. Als je om wat voor reden dan ook niet langer kunt of wilt deelnemen kun je eenvoudig stoppen. Wel is het fijn als je me even laat weten dat je stopt.

Heb je geen uitkering dan?

Nee. Ik leef van de opbrengst van dit project, en voor een kleiner deel uit de verkoop van de overige kunst die ik maak. Voorbeelden daarvan vind je op de pagina PORTFOLIO.

Wat heeft je geld of je leven te maken met het basisinkomen?

Alles en niets. De ervaring die ik opdeed in het jaar dat ik een basisinkomen ontving (2016) was zó ingrijpend positief dat ik er op mijn manier een eigen vervolg aan wilde geven. Je geld of je leven gaat uit van de principes van het basisinkomen: dat ieder mens onvoorwaardelijk recht heeft op evenveel primaire middelen van bestaan. Je geld of je leven is een autonoom kunstwerk.

Waarom ga je niet gewoon werken?

Ik stel je graag een tegenvraag. Als je de keuze had - als de basis van je bestaan financieel gedekt zou zijn - hoe zou je je leven willen invullen?

Als er niet genoeg deelnemers zijn, waar leef je dan van?

Ik pas me aan aan de situatie zoals die is. Bij weinig deelnemers doe ik met minder, bij veel deelnemers doe ik met meer. Er is een bovengrens: meer dan 100 deelnemers hoeft niet.

Ik kan €10 niet missen. Kan ik op een andere manier bijdragen aan je geld of je leven?

Bijdragen kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door het idee te delen met anderen. Door te praten over je geld of je leven, thuis of op je werk of waar dan ook. Door hardop na te denken over de keuzes jij maakt, welke drempels je ervaart en of je daar verandering in wilt brengen. Hoe meer mensen vragen stellen, hoe meer mensen zoeken naar bevredigende antwoorden hoe groter de kans dat de antwoorden leiden tot bijdragen aan groter welbevinden voor iedereen.

Als ik méér dan €10 per maand wil schenken, mag dat?

Jazeker mag dat. De belastingdienst staat belastingvrij schenken toe tot een bedrag van €2.173. Wil je een hoger bedrag schenken dan wordt daar schenkbelasting over geheven.

Wat ontvang ik in ruil voor mijn bijdrage aan je geld of je leven?

In geld of goederen bedoel je? Helemaal niets, nakkes, nop. Wat niet wil zeggen dat het je niets brengt. Vind je de onvoorwaardelijkheid van je gift een moeilijk idee? Dan is het misschien juist extra belangrijk om mee te doen. Voor €10 per maand ontdek je misschien dat meedoen aan je geld of je leven meer oplevert dan je denkt: kunst!

kunst

Waar kan ik je werk in het echt zien?

Je bent van harte welkom om op atelierbezoek te komen. Om teleurstelling te voorkomen wil ik je vragen om vooraf even CONTACT met me op te nemen voor het afspreken van datum en tijd. Aankondigingen van exposities worden gepubliceerd op de pagina NIEUWS.

Wat kost dat?

Mijn bedoeling is niet om stinkend rijk te worden uit de verkoop maar om veel mensen de kans te geven een kunstwerk aan te schaffen en ervan te genieten. Het werk is daarom vriendelijk geprijsd. Voorbeelden van mijn werk vind je op de pagina PORTFOLIO. Zit er werk bij dat je aanspreekt? Neem dan gerust CONTACT met me op, dat vind ik hartstikke leuk!

Wat is de kunstkar?

De kunstkar is kunst op wielen. Het is een zelfgebouwde mini-caravan voortgetrokken door een fiets. Foto's van de bouw en van het leven onderweg vind je op de pagina KUNSTKAR.